söndag 19 september 2010

Under det rosa täcket

Jag trodde Nina Björks Under det rosa täcket, som jag precis läst, skulle vara ytlig och pladdrig men fann den mycket intressant och välskriven. Resonemangen är både viktiga och klargörande, både vad gäller formandet av våra könsroller och vidmakthållandet eller avvisandet av dem.

Under läsningen studsade jag till flera gånger inför olika citat. Ta till exempel Yrsa Stenius grodor om att Beauvoir hade en androgyn personlighet, att hon var okvinnlig och liknande, att "Simone de Beauvoir levde hårt ideologiserat på en livslögn: Att familj och barn inte var för henne, att hennes livsuppgift var en annan". Vadå!? Lever man i en livslögn om man inte önskar sig det som Stenius önskar sig? Kan en kvinna alltså inte välja ett intellektuellt liv i stället för barn?
(Marianne till Margareta 20/4)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja! Mycket bra bok och jag blev också förvånad över vissa grodor om framförallt de Beauvoir. Vem är denna Stenius egentligen? (Är 80-talist och har tydligen missat en del)

/Em

Marianne Fors sa...

Hej Em!
Yrsa Stenius är journalist (har genom åren skrivit väldigt mycket i Aftonbladet bland annat) född i mitten av 1940-talet. Hon skriver och säger ofta riktigt bra och kloka saker men gör, som du ju sett i Nina Björks bok, även helt knasiga uttalanden. Yrsa Stenius hördes, i sin egenskap av pressombudman, mycket i radion förra året i samband med att Expressen skrev att Jan Guillou varit agent för Sovjet.
Hälsningar Marianne

Skicka en kommentar